stoplichtMijn vrouw zegt wel eens dat ik altijd met mijn werk bezig ben. Mooi hè als je doet waar je passie ligt.
Laatst was ik weer eens op een verjaardagsfeestje en dan wordt de vaak toch wel onvermijdelijke praatje-pot vraag gesteld: “Wat doe jij voor de kost?”, dit keer door Arie*. Mijn vrouw ging maar snel wat te drinken halen...

Arie: “O, dus als ik het goed begrijp help jij managers in hun ontwikkeling om betere leiders te worden...
Ja dat herken ik wel hoor, daar is in ons bedrijf ook echt behoefte aan: aan de ontwikkeling van al die managers die het nog niet helemaal weten en zich laten leiden door van alles en nog wat... en de mensen in hun team die het daardoor ook niet meer weten: moeten we nou naar links of naar rechts... Ikzelf heb daar al een tijd terug een zware training voor gehad als onderdeel van mijn MBA. Ja ik weet precies wat jij bedoelt... vroeger liet ik mij ook wel eens leiden door 'anderen' in plaats van door wat nodig is om verder te komen met mijn team.”

Ik: “Kun je daar eens een voorbeeld van noemen?”

Arie: “Legio! Vroeger vond ik het bijvoorbeeld altijd erg belangrijk wat anderen van mij vonden. Niets mis mee, maar ik merkte dat ik mij daardoor onbewust ging laten leiden en daardoor verkeerde besluiten nam. Jaren geleden heb ik dat aangepakt: dat gaat mij niet meer gebeuren!”

Ik: “Hoe doe je dat nu dan?”

Arie: “Nou, gisteren nog. Ik stond aan het zebrapad bij het stoplicht. Het stoplicht stond op rood, maar er kwamen in de verste verte geen auto's aan. Naast mij stonden een aantal ouders met hun kinderen netjes te wachten. De eerste van de kinderen had al een waarschuwing gehad omdat hij niet had gezien dat het rood was (of niet wist wat dat betekende) en over wilde steken...
Vroeger zou ik het dus nooit in mijn hoofd hebben gehaald om snel over te steken: bang voor wat de mensen van me zouden denken... Nou daar ben ik nu inmiddels wel klaar mee. Ik stak juist over: Ik laat me niet meer leiden door wat anderen van me denken.”

Ik: “Dus als ik het goed begrijp laat jij je niet meer leiden door wat anderen van je vinden, dus steek jij juist over ook al weet je dat jij hier als volwassene een voorbeeld rol te vervullen hebt?”

Arie: “Inderdaad.”

Ik: “Hummm, waar heb jij je dan door laten leiden op het moment dat je besloot om toch over te steken?”

Mijn vrouw komt terug met de drankjes... Arie en ik worden een ander gesprek in getrokken.

Twee dagen later krijg ik een mail van mijn Arie:
“Beste Ruud, dank je wel... echt dank je wel voor het gesprek van eergisteren. In eerste instantie was ik een beetje ontdaan... dacht ik weet hij wel tegen wie hij het heeft, wat denk ie wel...
Maar je had wel gelijk en weet je wat nog het ergste is? Dat ik, die naar nu blijkt nog een aardige weg af te leggen heeft keihard met mezelf en met name met mijn mening over de ontwikkeling van anderen werd geconfronteerd. Wat jij me in 5 minuten hebt geleerd is waardevoller dan al die dure MD trajecten bij elkaar...
Zullen we eens een bakkie doen?”

* Arie is een fictieve naam

Interessant?

Sharing = Caring ㋛

Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om Contact op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!