Wubbo OckelsDe dood van Wubbo Ockels (1946-2014) geeft weer hernieuwde aandacht voor waar hij als pleitbezorger voor stond. Hij schreef in januari van dit jaar een statement: “Happy Energy. The movement for a sustainable Earth and Us; Humanity.” (als pdf onderstaand opgenomen).

Business as usual?

Wat mij met name aan het denken zet is hoe het toch kan dat wij als mensen die zich een gezonde portie bewustzijn, visie, en denk- / maakkracht toebedelen, hier keer op keer weer aan herinnerd moeten worden.
Wat is dat toch dat wij dit lezen, wellicht confronterend vinden, er in stilte over nadenken om vervolgens weer (langzaam) de oude draad op te pakken zonder er ook nog maar een keer over terug te denken dan wel actie te ondernemen: hoe klein dan ook.

'Ik maak geen verschil...'

Als ik mensen hierop aanspreek dan krijg ik vaak te horen dat ze het ook wel weten, maar dat ze geen verschil uit denken te kunnen maken: “Dit is iets voor de politiek en zou het liefst mondiaal geregeld moeten worden...” Ik ben het hier NIET mee eens: verandering is ieders verantwoordelijkheid en ieder individu kan een waardevolle bijdrage leveren > ook al zijn de korte termijn 'opbrengsten' niet zichtbaar.

Experiment

Laatst zag ik op youtube een psychologisch experiment: de vraag was, hoe kun je de parkeerplaats van een warenhuis schoon houden. In het experiment hadden ze onder de ruitenwissers van de auto's flyers geplaatst. Er werd gestart met een parkeerplaats waar een aantal flyers op de grond lagen, wat bleek: onbewust gristen de mensen de flyer onder de ruitenwisser vandaan en 9 van de 10 gooiden deze ook op de grond. In het volgende experiment was het startpunt een schone opgeruimde parkeerplaats: bizar (?) om te zien was dat mensen de flyer onder hun ruitenwisser vandaan haalden maar NIET op de grond gooiden, maar mee hun auto in namen of in hun jaszak staken.

Jij kunt dus wel degelijk een verschil maken: door het goede voorbeeld te geven, door er met mensen in je (directe) omgeving over te praten, door het levend te houden.

Wat doe jij nu al? Laat het ons weten!

Interessant?

Sharing = Caring ㋛

Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om Contact op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!

---------------

Het is genoeg, we zijn te ver gegaan!!! De industriële revolutie heeft ons in een ongewenste situatie gebracht. We zijn door de natuur geraasd, we vernietigen onze levensbronnen. We moeten stoppen, we moeten veranderen, we moeten een ander pad kiezen, we moeten onze levens veranderen, en de manier waarop we zaken doen.  

Laten we 'het menselijke tijdperk' begroeten. Laten we stoppen met de vernietiging van de aarde, van de mensheid; van ons. Laat het voor iedereen duidelijk zijn: we moeten een nieuwe houding vinden, een nieuwe cultuur, een nieuwe instelling, een nieuwe eenheid van de mensheid, voor ons voortbestaan.

We kunnen de mensheid in een betere richting krijgen, als we samenwerken. We kunnen een nieuwe religie creëren die ons allemaal samenbrengt.

We zijn geen bijen, die zonder bewustzijn een kolonie bouwen. We zijn geen neutronen, die zich niet bewust zijn van wat ze denken. Nee, we zijn intelligente wezens, en kunnen ons gedrag observeren. We zijn ons allemaal bewust van waar de mensheid naartoe gaat. We kunnen de mensheid in een betere richting krijgen, als we samenwerken. We kunnen een nieuwe religie creëren die ons allemaal samenbrengt.  

Er zijn veel religies die mensen samen krijgen, maar nooit alle mensen. De verschillende goden waarin mensen geloven, scheiden de mensheid juist in groepen. Dat heeft geleid tot conflicten en zelfs oorlogen. Deze religies zijn niet duurzaam. Maar als we in de mensheid geloven, zullen we geen conflicten meer hebben, omdat we één zullen zijn. We behoren allemaal tot deze mensheid, we kunnen allemaal in deze 'hogere macht' geloven. De God van de mensheid is in ons allemaal. We kunnen ons niet achter deze God verstoppen, omdat het in ons zit. We kunnen ons niet verbergen voor de verantwoordelijkheid voor onszelf.  

De ruimtevaart heeft ons een spiegel voorgehouden. We zijn nu echt waar we zijn: op een prachtige planeet, waar we niet zonder kunnen.

Geloven in de mensheid is een andere manier van denken. Een bewustzijn van waar we zijn en wat de aarde voor ons betekent. De noodzaak om die aarde te beschermen is een steeds grotere noodzaak geworden. De ruimtevaart heeft ons een spiegel voorgehouden. We zijn nu echt waar we zijn: op een prachtige planeet, waar we niet zonder kunnen. We zijn allemaal astronauten van het Ruimteschip Aarde.  

Onze wil is de sleutel. Het geloof in de mensheid zal ons die wil geven. Onze religie zal ons helpen om die wil te uiten. Deze religie moet z'n vorm krijgen: we moeten symbolen, rituelen en kunst maken om ons geloof in de mensheid te uiten. Vooral de jeugd moet aangesproken worden. Zij zijn de toekomst: ze willen genieten van de natuur, en van de aarde. Hun idolen kunnen een voorbeeld zijn. Festivals kunnen de boodschap uitstralen. Artiesten kunnen de juiste woorden vinden, die hun harten raken.  

Laat elk van ons helpen om onze religie vorm te geven. Laat elk van ons zijn geloof uitspreken in een duurzame mensheid.