opwaarste spiraal, karmaEen van de grootste uitdagingen van nieuw / dienend leiderschap en wellicht wel van deze tijd / maatschappij is volgens mij de 'trend' dat een ieder steeds meer op zichzelf gericht is in plaats van op de ander: “what's in it for me”.

Waar we met dit denken aan voorbij gaan is dat we zonder de ander geen bestaansrecht hebben. We acteren alsof we alleen zijn maar staan in werkelijkheid met zijn allen in verbinding. Het ik-denken maakt dat we in een vicieuze cirkel terecht komen: “Een vicieuze cirkel is een situatie waarin iets een bepaald gevolg heeft, terwijl dat gevolg op zijn beurt het eerstgenoemde verschijnsel in stand houdt of versterkt. Een vicieuze cirkel is dus een situatie waarin een bepaald verschijnsel zichzelf indirect in stand houdt. Is men eenmaal in een vicieuze cirkel terechtgekomen, dan is het bijzonder moeilijk of zelfs onmogelijk daar uit te breken.”

Het probleem van een cirkel

In de 'cirkel' zit het probleem: als ik ten koste van persoon X wil groeien en persoon X ten koste van persoon Y en persoon Y ten koste van persoon Z dan zal (vroeger of later) iemand ten koste van mij gaan groeien. Initieel heb ik dus op de korte termijn voordeel, maar op de lange termijn ben ik onherroepelijk 'de sjaak'....

Vandaag werd ik tot nadenken aangezet door een tweet van @sonjavanvuren als reactie / bespiegeling op een ander blog dat ik had geschreven: "Jouw focus is dus gericht op de ander tbv jou: en dus op jezelf." - @lerendeleiders blog over #OpenSource”

Dit raakt een belangrijk vraagstuk: “hoe belangeloos is belangeloos” of te wel de veel gehoorde reden / klacht "er is altijd een (eigen) belang dat je dient als je belangeloos bezig wil zijn..."

Ik kan daar heel lang over nadenken en roepen dat het niet zo is, maar kan niet anders dan tot de conclusie komen dat het WEL zo is... met het gericht zijn op de groei van een ander dient de dienend leider ook zichzelf...

In het probleem zit ook de oplossing

In de 'cirkel' zit ook de oplossing: als ik ten behoeve van de groei van persoon X wil groeien en persoon X ten behoeve van persoon Y en persoon Y ten behoeve van persoon Z dan zal (vroeger of later) iemand mij gaan laten groeien! Op de korte termijn help ik dus iemand anders te groeien maar op de lange termijn ben ik onherroepelijk ook aan de beurt!

Een ópwaartse spiraal

Daar waar de eerste vicieuze cirkel uitmondt in een neerwaartse / negatieve spiraal, zo mondt de tweede vicieuze cirkel uit in een opwaartse / positieve spiraal.
Een spiraal waar mensen oprecht elkaar willen helpen, ook al is dat omdat ze weten dat met een ieder die ze helpen ze de 'kans' vergroten dat ze ook zelf geholpen worden.

Egoïstisch? Ja, maar de wereld / maatschappij / omgeving wordt er wel een stuk beter en plezieriger door!

Een betere wereld begint dus bij jezelf: wat ga jij in 2014 doen?

Interessant?

Sharing = Caring ㋛

Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om Contact op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!