6communicatietipsVia Linkedin kwam ik een afbeelding tegen die onderstaande communicatie tips weergaf.
Leuk als ezelsbruggetje en zeker leerzaam!
Graag wil ik ze ook hier delen, zodat als iemand tegen jullie zegt dat je maar beter OMA thuis kan laten je weet dat je ANNA mee moet nemen :)

Gebruik LSD

Luisteren, Samenvatten, Doorvragen

Luister met aandacht naar je gesprekspartner, vat hetgeen hij / zij gezegd heeft kort samen (Begrijp ik het goed...) laat je gesprekspartner reageren en vraag door indien iets niet geheel duidelijk is.

Laat OMA wat vaker thuis

Oordelen, Meningen, Adviezen

Met een open houding luisteren vereist dat je je gesprekspartner laat spreken. Het (ongevraagd) ventileren van oordelen, meningen en adviezen voorkomt diepgang in het gesprek en zorgt dat de kern niet geraakt wordt.

Neem ANNA mee

Altijd Navragen, Nooit Aannemen

Hoe verleidelijk het ook is, en hoeveel verstand je en waarschijnlijk ook van hebt, neem niet zomaar aan dat je begrijpt wat iemand bedoeld. Vraag bij twijfel (maar ook als je het zeker denkt te weten via LSD) altijd even na of het klopt.

Smeer NIVEA

Niet Invullen Voor Een Ander

Twee handen op één buik, elkaar goed aanvoelen, met een half woord genoeg hebben... fijn als je in die flow komt met je gesprekspartner: je vult je gesprekspartner zijn / haar bedoelingen zelf in. Dit kun je voorkomen door na te vragen (ANNA meenemen)

Wees een OEN

Open, Eerlijk, Nieuwsgierig

Sta open voor je gesprekpartner (en neem OMA niet mee). Geef de ander een kans om iets uit te leggen en blijf nieuwsgierig ook al denk je dat je de uitkomst al weet.

Maak je niet DIK

Denk In Kwaliteiten

Het is heel verleidelijk om bij moeilijke gesprekken te kijken naar wat er fout is gegaan, niets mis mee en je kunt daar veel van leren, maar sta ook eens stil bij wat er goed ging.

Hebben jullie zelf nog tips? Geef ze hieronder aan middels een reactie!

Interessant?

Sharing = Caring ㋛

Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om Contact op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!