loesjedromenVeel mensen dromen van mooie dingen, dingen die ze in en met hun leven willen gaan doen.
Het nadeel van dromen is, dat het dromen blijven. Want laten we eerlijk zijn: als je niet het besluit neemt om je droom te gaan waarmaken, zal de kans op uitkomen van je droom niet echt groot zijn.

Op voorhand falen?

Ik ken heel veel mensen die wel een droom hebben over later, sterker nog, ik ken eigenlijk niemand die geen droom heeft. Maar wat belemmert je om aan je droom een plan te hangen, om te starten met het verwezenlijken van je droom?

Jouw droom

Maak jouw droom eens expliciet? Denk hierbij niet klein, maar groot! Hoe is het in jouw droom, hoe voelt het, wat doet het met jou, wat doet het met jouw omgeving, met de mensen om je heen?

Lijst

Pak nu een pen en papier (belangrijk) en maak eens een lijst met alle redenen waarom je jouw droom niet najaagt?
Je hebt bijvoorbeeld onvoldoende tijd, of je kinderen zijn nog te jong. Wellicht denk je dat je om je droom te realiseren niet de benodigde connecties hebt, of de financiën? Vul het lijstje maar zoveel mogelijk aan met voor jouw droom valide redenen.

Uit je hoofd leren

Kijk nog eens goed naar het lijstje en leer het zoveel als mogelijk uit je hoofd.
Pak nu een lucifer...

lucifer

en verbrand het lijstje....

Ja verbranden! Want op dit lijstje staan geen redenen waarom jouw droom niet tot uitvoer komt... deze lijst bevat allemaal excuses!

Het echte lijstje

Het echt lijstje zou moeten gaan over 'tijdelijke tekortkomingen' als het gaat over het realiseren van jouw droom:

  • Heb ik meer tijd nodig?
  • Heb ik meer geld nodig?
  • Heb ik meer connecties nodig?
  • Heb ik meer ervaring nodig?
  • Wat heb ik nodig om mijn droom te laten uitkomen?

Dit lijstje is je startpunt om concreet aan je droom te gaan bouwen: om je strategie te bepalen en keuzes te maken.

Falen of feedback?

Je bent van start gegaan met het realiseren van je droom: mooi. De belangrijkste stap is inmiddels genomen. Op het moment dat je bij het bouwen aan je droom tegenslagen krijgt, dan kun je een van de volgende twee besluiten nemen:
Besluit [A] Ik heb het geprobeerd en ik geef het op... ik heb gefaald
of
Besluit [B] ik kies een andere strategie en ga door.

Bij besluit B geef je jezelf dus niet de schuld van het falen (zie je wel, ik kan het niet), maar je gekozen strategie. Hiermee wordt falen dus feedback! De feedback kun je gebruiken om je strategie aan te passen of om een andere strategie te kiezen.

Het lukt echt niet?

Misschien, heel misschien, is falen wel onderdeel van het proces om te komen tot het verwezenlijken van je droom? Je zult dan je kostbare tijd in ieder geval niet verdoen met 'Wat als...' vragen en het excuus 'Ik ben te oud...'

Interessant?

Sharing = Caring ㋛

Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om Contact op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!